>
Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΙΑΣ ΛΕΞΗΣ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΙΑΣ ΛΕΞΗΣ

Мы и мир

Της Ολέσιγια Παβλένκο, στις 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Η τάση των ανθρώπων να αναζητούν εξουσία και να τη λατρεύουν τυφλά δεν είναι νέα. Η κυκλική ιστορία δεν επιτρέπει στην ανθρωπότητα να σπάσει τον φαύλο κύκλο και να επιτύχει την απόλυτη αλήθεια. Ωστόσο, είναι περίεργο ότι η παγκόσμια αναγνώριση και η φήμη, ή η «κοινωνική θέση», ανυψώνουν αυτόματα ένα άτομο σε σχέση με άλλα, μετατρέποντας τα λόγια του σε ένα αναμφισβήτητο και αποδεδειγμένο γεγονός.

Ένας ευπαρουσίαστος άνθρωπος με λευκό σακάκι που μιλάει από την οθόνη της τηλεόρασης μπορεί εύκολα να ξεγελάσει ένα άτομο που δεν είναι πολύ εξοικειωμένο με αυτόν τον τομέα, λέγοντας ξεκάθαρες ανοησίες χρησιμοποιώντας επιστημονική ορολογία. «Το σύνδρομο του Δρ. Φοξ» — είναι το επίσημο όνομα μιας από τις πιο απερίσκεπτες αυταπάτες του ανθρώπου στην καθημερινή ζωή, όταν το σημαντικότερο δεν είναι το νόημα των λεγομένων, αλλά το ποιος τα είπε. Η πρακτική της ενεργής επίκλησης σε συγγραφείς, φιλοσόφους και άλλους εξέχοντες ανθρώπους είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη, χωρίς την επίγνωση της σημασίας της έκφρασης. Έτσι, στα κοινωνικά δίκτυα, συχνά σε ένα όμορφο υπόβαθρο, εκδίδονται διάφορες «σοφίες» σε ομάδες με ένα πομπώδες όνομα και οι άνθρωποι αυτό-επιβεβαιώνονται απομνημονεύοντάς τα, φανταζόμενοι εαυτούς πολιτισμένους και μορφωμένους. Το θέμα είναι ότι ένας απλός ηθοποιός, μεταμφιεσμένος ως επιστήμονας καθηγητής με ανάλογο παρουσιαστικό, μπορεί να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη οποιουδήποτε ατόμου. Αυτό που συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο ηθοποιός παρουσίασε τον εαυτό του ως επιστήμονας στους μαθητές, ο οποίος μιλούσε με αυτοπεποίθηση για πράγματα που δεν γνώριζε. Το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμη και οι φοιτητές τον πίστευαν.

Η δύναμη της λέξης είναι αδιανόητη. Λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν πραγματικά το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν για μια πρόχειρα ειπωμένη φράση, για κάθε παρανοημένη και ανόητη σκέψη. Δίνοντας προτεραιότητα στην αξία των πράξεων πάνω από τις λέξεις, ξεχνάμε ότι αυτό που έχει ειπωθεί μερικές φορές δημιουργεί αυτό που έχει γίνει.

Άννα Λουκίνοβα

Комментарии (0)
×

Авторизация

E-mail
Пароль
×

Регистрация

ИМЯ,
ФАМИЛИЯ
Дата 
рождения
Регион
E-mail
Пароль
Повторите пароль
×
×
×