>
ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ

ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ

Мы и мир

Γραμμένο στις 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Όλοι ξέρουν πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για το ανθρώπινο σώμα. Αλλά είναι συχνά πολύ δύσκολο για μας να κοιμηθούμε, και περισσότερο να ξυπνήσουμε. Ας καταλάβουμε τι είναι ο ύπνος και πώς θα κοιμηθούμε αρκετά.

Παλιότερα, ήταν απλό, όλοι συμφωνούσαν ότι «ο ύπνος είναι ηρεμία, το σώμα κοιμάται, ο εγκέφαλος αναπαύεται». Αλλά μετά από νέες έρευνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι νευρώνες του εγκεφάλου όχι μόνο δεν ξεκουράζονται, αλλά εργάζονται πιο ενεργά από ό, τι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ κοιμάμαστε, ο εγκέφαλος είναι απασχολημένος με την «επισκευή του σώματος», την καθιέρωση σχέσεων με τα εσωτερικά όργανα και την «ανάκαμψη» τους. Ο ύπνος διαιρείται σε δύο εναλλασσόμενες φάσεις: αργή και γρήγορη, ενώ τα παιδιά χαρακτηρίζονται από γρήγορη και για τους ενήλικες — αργό ύπνο.

Ο αργός ύπνος χαρακτηρίζεται από μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση του καρδιακού ρυθμού, η αναπνοή γίνεται λιγότερο συχνή και μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος.

Στον γρήγορo ύπνο όλα είναι διαφορετικά — οι μύες είναι χαλαροί όσο μπορούν, ενώ εγκεφαλογράφημα (γράφημα ή ένα σύνολο γραφημάτων που λαμβάνονται από τη μελέτη του εγκεφάλου) θυμίζει μια εικόνα άυπνου ανθρώπου ξυπνώντας στη γρήγορη φάση, πολλοί άνθρωποι θυμούνται τις συναισθηματικές εικόνες που ονομάζουμε όνειρα.

Θα μελετήσουμε τον ύπνο για πολλά χρόνια, γιατί αυτό είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη φαινόμενα του σώματός μας. Ας μάθουμε τώρα πώς να κοιμηθούμε «σωστά», για να έχουμε αρκετό ύπνο.

Στον σύγχρονο κόσμο έχουν αποκτηθεί 6 τύποι ύπνου, τους οποίους θα δούμε στην συνέχεια.

  1. Ο ύπνος των προγόνων μας — πολυφασικός ύπνος (6 ώρες)

Τύπος: 1 φάση για 4 ώρες + 1 φάση για 2 ώρες = 6 ώρες.

Οι πρόγονοί μας χώρισαν τον ύπνο σε φάσεις, 4 ώρες αργού ύπνου, εγρήγορση, 2 ώρες γρήγορου ύπνου. Η περίοδος εγρήγορσης θεωρήθηκε ιερή — οι άνθρωποι ασχολούνταν με πνευματικές πρακτικές, καθώς και με την ανάγνωση βιβλίων. Από όλες τις επιλογές για τον πολλαπλών φάσεων ύπνο — αυτή είναι η πιο άνετη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους.

  1. «Dimaxion» (2 ώρες)

Τύπος: 4 φάσεις 30 λεπτά κάθε 6 ώρες = 2 ώρες.

Ο πιο ακραίος κύκλος ύπνου. Ο Richard Buckminster Fuller ήρθε με μια τέτοια τεχνική ύπνου, μετά την οποία αισθάνθηκε πάντα απίστευτα ενεργητικός και έτοιμος να εργαστεί. Οι γιατροί εξέτασαν τον αρχιτέκτονα και εφευρέτη μετά από δύο χρόνια ενός τέτοιου ύπνου και τον βρήκαν εντελώς υγιή.

  1. «Σούπερμαν» (2 ώρες)

Τύπος: 6 φορές για 20 λεπτά κάθε 4 ώρες = 2 ώρες.

nikos, 17:52Οι άνθρωποι αισθάνονται ένα κύμα δύναμης και αισθάνονται εντελώς υγιείς, ωστόσο, υπάρχει μια προϋπόθεση ότι δεν θα χάσετε ούτε μία φάση ύπνου, αλλιώς θα νιώσετε υπνηλία και κουρασμένοι. Αυτό το είδος ύπνου είναι ένα από τα δημιουργικά μυστικά του Σαλβαδόρ Ντάλι και Λεονάρντο ντα Βίντσι, οι οποίοι , βρήκαν έμπνευση κατά τη διάρκεια του ενδιάμεσου σημείου ανάμεσα στον ύπνο και την αφύπνιση. Το «Σούπερμαν» θεωρείται αποτελεσματικό και άνετο για πολλές τεχνικές ύπνου.

  1. «Siesta» (6,5 ώρες)

Τύπος: 1 ώρα τη νύχτα για 5 ώρες + 1 ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας για 1,5 ώρες = 6,5 ώρες.

Ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, έμεινε σε μια τέτοια ρουτίνα. Υποστήριξε ότι αυτή η τεχνική ύπνου αυξάνει την παραγωγικότητά σας, επειδή αντί μιας ημέρας θα έχετε δύο ή τουλάχιστον μιάμιση ώρα.

  1. «Tesla» (2 ώρες και 20 λεπτά)

Τύπος: 1 ώρα τη νύχτα για 2 ώρες + 1 ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας για 20 λεπτά = 2 ώρες και 20 λεπτά

Ο διάσημος φυσικός Νίκολα Τέσλα θα μπορούσε να εργαστεί όλη τη νύχτα, αλλά τις περισσότερες φορές χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική ύπνου και ποτέ δεν αισθάνθηκε κουρασμένος. Παρά το γεγονός ότι κοιμόνταν 2-3 ώρες την ημέρα, είχε τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της φυσικής και απέδειξε ότι μια μικρή ποσότητα του ύπνου δεν βλάπτει την παραγωγικότητα, και κατόπιν την τεχνική του ύπνου τους περιζήτητα και πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν άνετη ζωή.

  1. «Κύκλος Φιλιστών» (2,5 ώρες)

Τύπος: 1 ώρα τη νύχτα για 1,5 ώρες + 3 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας για 20 λεπτά = 2,5 ώρες.

Οι επιστήμονες μελετούν τα πρότυπα ύπνου των μωρών, των ηλικιωμένων, των ζώων — όλα αυτά που μπορούν να μελετηθούν και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πολλά ζώα χρησιμοποιούν ένα τέτοιο σχήμα σαν «καθένας» και κοιμούνται κατά μέσο όρο 2 ώρες την ημέρα. Ένα χαρακτηριστικό αυτού του τρόπου είναι ένας σύντομος ύπνος, ο οποίος πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά μπορεί επίσης να παραμεληθεί χωρίς συνέπειες για τον οργανισμό. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θεωρείται το πιο ευέλικτο και το πιο εύκολο να προσαρμοστεί σε αυτό.

Ο ύπνος — παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας της ανθρώπινης ζωής, ο οποίος πρέπει να εκτιμηθεί και να γίνει σεβαστός.

Комментарии (0)
×

Авторизация

E-mail
Пароль
×

Регистрация

ИМЯ,
ФАМИЛИЯ
Дата 
рождения
Регион
E-mail
Пароль
Повторите пароль
×
×
×