>
Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Мы и мир

ΑΠΟ ΤΗΝ ILYA LOBOV | 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

«Είμαστε συνεχώς ενημερωμένοι ότι αν δεν σβήσουμε τον κινητήρα σε φανάρια και τρώμε φύλλα, τότε όλοι θα πεθάνουμε από την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο Άγγλος παρουσιαστής της τηλεόρασης και δημοσιογράφος Τζέρεμι κλαρκσον το 1960.

Μετά την ανάλυση της κατάστασης κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου στην πρωτεύουσα της 44ης περιοχής, ο κυβερνήτης της Κοστρομα Σεργκέι Κοσταντινοβιτς Σιτνικοφ στην εβδομαδιαία επιχειρησιακή συνάντηση εκφράζει σαφώς τη θέση του προς τους επικεφαλής των δομικών μονάδων της διοίκησης: «Αυτό δεν είναι παιχνίδι για εσάς. Δεν είναι και οι εβδομαδιαίες διακοπές που σας έδωσε και ο Πρόεδρος. Αυτός είναι ένας πόλεμος. Ο πόλεμος με το θάνατο. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. » Σωστά. Αλλά ακόμα και στις συνθήκες στις οποίες είναι σήμερα ο κόσμος, πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον.

Στις 27 Μαρτίου, στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισουστίν υπέγραψε διάταγμα «σχετικά με την υιοθέτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία τροποποίησης του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος». Ποιες είναι οι τροπολογίες και θα βελτιώσουν τη ζωή στο μέλλον; Το βασικό ερώτημα είναι: γιατί, υπό συνθήκες που η κατάσταση στην χώρα είναι τόσο περίπλοκη, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκπληρώνει την επίσημη λειτουργία της υπογραφής ενός διεθνούς εγγράφου;

Επομένως, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επικυρώσει την τροποποίηση του Kιγκαλι στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Η τροπολογία αυτή συνεπάγεται μια σταδιακή μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης υδροφθορανθράκων, οι οποίοι έχουν υψηλές τιμές του δυναμικού θέρμανσης του πλανήτη.

Πού χρησιμοποιούνται υδροφθοράνθρακες; Μέχρι το 1990, δεν χρησιμοποιήθηκαν ουσιαστικά στη χώρα μας. Η κύρια κατεύθυνση της χρήσης τους σήμερα είναι η ψύξη, ο κλιματισμός, η πυρόσβεση, τα προϊόντα αεροζόλ και οι αντλίες θερμότητας.

Η χώρα μας έχει 20 χρόνια για να βρει νέους τύπους ψυκτικών μέσων ή να βασιστεί μόνο στο 15% των προηγούμενων όγκων παραγωγής, δεδομένου ότι έχουμε επικυρώσει τώρα την τροποποίηση του Kιγκαλι . Και εδώ το βασικό ερώτημα είναι: » Αξίζει τον κόπο;». Πιστεύω ότι η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει δίκιο, διότι χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει (δεν επικύρωσαν την τροπολογία) από την 1η Ιανουαρίου 2033 δεν θα είναι σε θέση να εισάγουν ούτε να εξάγουν υδροφθοράνθρακες για χώρες που δεν είναι μέρη του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

Η χώρα μας δεν έχει δική της παραγωγή υδροφθορανθράκων. Ο κύριος εξαγωγέας υδροφθορανθράκων για τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο συμμετέχων BRICS — η Κίνα.

Τι μπορεί όμως να οδηγήσει ο κόσμος, όταν όχι 92 χώρες, αλλά σχεδόν όλες οι χώρες επικυρώνουν την τροποποίηση του Kιγκαλι στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος; Οι προβλέψεις των επιστημόνων σχετικά με τις προοπτικές ειρήνης στην περίπτωση της εκπλήρωσης της συμφωνίας είναι αισιόδοξες. Με κοινές προσπάθειες θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ατμόσφαιρα κατά 1,5-2 ° C μέχρι το 2050.

Комментарии (0)
×

Авторизация

E-mail
Пароль
×

Регистрация

ИМЯ,
ФАМИЛИЯ
Дата 
рождения
Регион
E-mail
Пароль
Повторите пароль
×
×
×